söndag 3 april 2011

Galet kul...



..med specialsök. Jösses. Vi är precis i starten och jag håller just nu på att lära mig vilka belöningsformer som passar Kelly och hur hon ser ut när hon markerar rätt. Framförallt hur själva fyndet visas. Inte markeringen, men att hon visar mig när hon hittat rätt, tydligt.


S har byggt en supersökbana till oss. Långa avstånd mellan hålen och lätt att gå upp på. Den är väldigt stor dock och ligger över heela rummet. När hon sedan börjar få kläm på jobbet och kunna den här leken lite bättre, så ska jag bygga ( eller S?) en lite mindre med kryddburkar och kortare avstånd. Jag trodde efter vår första träff i januari, att det här var lätt! Tror nämligen att jag har en bra hund med fin näsa och hon jobbade jätteduktigt. Men ju mer man lär sig desto fler detaljer dyker upp och avgör om det blir ett bra resultat eller inte.


Just nu håller jag på att lära mig läsa min hund. Igen. Hon har en tendens att kolla av mer än vad jag vill. Tror inte det är osäkerhet, utan bara hennes sätt att jobba. Inte heller tror jag att hon inte vet vilken som är rätt. Det är jag rätt säker på att hon vet ganska fort. Hon kollar bara av lite. Har fått lite tips hur jag ska motivera henne att visa mig på en gång och tydligt. Vi får se om det funkar och om jag förstår allt.... Jag har en bild av att hon stannar upp och verkligen visar mig. Typ ' kolla här! Jag veet att det är rätt'. Nu ser det mer ut som att hon vet, går förbi och tar rätt nästa varv eller nästa burk om det finns fler rätt. Och ska vi fortsätta så blir det bara presentation tycker jag. Det är kul det här (igen) med vad som finns i hunden. Har märkt det så ofta förr att hon gärna vill ta enklaste vägen. Helst vill hon kolla av om hon verkligen behöver jobba för att komma åt belöningen. Helst vill hon ha den gratis.


Jag har fått en typ spenhållare för mjölkning av Lotta. Hon hade fått en hel påse av en kund begagnade sådanna och när Kelly fick nos på dem gick hon i taket. En sån efter avslutat sök gav resultat igår, så nu ska vi se hur hon tar sig an sitt sök idag. Om hon är mer motiverad att visa mig? Spännande!


Bara hur nördig får man bli? Sitter o klurar hela tiden. På dofter och tider och vindar och material och molekyler. Det kan blir hur grötigt som helst. Kanske klarnar dimman så småningom och man kan se ljuset....


Jag gjort bort mig med rabiesvaccinet. Kennal Foula som Lykke kommer ifrån har en kennelträff i sommar som vi skulle åka till. En tripp till Danmark kunde vara super kul. Och träffa andra släktingar till Lykke ännu roligare. Men nu har jag min idiot räknat ut att vi inte kommer hinna få Lykke o Kelly färdiga för resan. Det fattas typ 3 veckor. Klantigt men jag hoppas det kommer fler kennelträffar.


Lykke o Viktoria avslutar sin freestylekurs ikväll. De tränar men jag undrar om det kommer bli tävling? Gör inget i sånt fall. Lykke får träna och det tycker hon är superkul. Agilityn med Kickan började i måndags och det är om möjligt ännu roligare. Lykke springer som bara den. Hon är överlycklig när hon gör rätt. Blir frustrerad när hon begriper att hon gjort fel. Än så länge är godiset lite bättre än hinder. Så avstånd är lite svårt. Jag kan inte hålla fingrarna i styr utan måste pröva, träna och testa också. Det är jättekul. Jättekul! Haha, det höll på att bli helt tokigt när jag började med hinderstolparna. Vi hade fått i läxa att lära hunden 'söka hinder'. Vi kan säga såhär. Handlingen sitter inte som kepsen.... Det är tur att Lykke är så klok och förnuftig och framförallt väldigt ! envis. Hon visade mig med en dåres envishet vad som var rätt och jag var ett tag, bara en dum idiot och tyckte hon var detsamma. Men såklart var det jag som fick stå med 'hundhuvet'......hö hö. Lykke hade rätt!


Haregott!